Kliniğimizde uyguladığımız çene cerrahisi ile ilgili uygulamalarımız şunlardır:

Gömülü Diş
Genellikle yirmili yaşlarda süren bu dişler çoğu zaman çenedeki yer darlığı, sürme pozisyonundaki sapma veya ilgili bölgedeki kemik yoğunluğu gibi sebeplerle kısmen sürmekte veya çene kemiği içinde gömülü durumda kalmaktadır.
Devamını Oku

Çene Kisti
Kistlerin cerrahi olarak tedavisi gereklidir. Müdahale edilmeyen kistler büyük boyutlara ulaşıp enfeksiyon, ağrı, çene kemiğinde erime veya kırılma, sinire bası sonucu uyuşukluk gibi sorunlar yaratabilir.
Devamını Oku

Çene Eklemi Rahatsızlıkları
TME bozuklukları ile çok sık karşılaşılır ve çeşitli semptomlar gösterirler. Hastalar kulak ağrılarından, baş ağrılarından ve ağızlarını kısıtlı ölçüde açabildiklerinden şikayet edebilirler.
Devamını Oku

Çene Botoksu
V hattı/V-line botoksu olarak da adlandırılan çene (masseter) botoksu, çiğneme kasına enjekte edilerek yüzün alt kısmının inceltildiği estetik prosedürdür.
Devamını Oku
Gömülü diş, başarısız bir kök-kanal tedavisi, çene eklemi rahatsızlıkları (TME), çene kisti ve tümör benzeri lezyonlara dair bulgular olduğunda diş hekiminiz sizi bir çene cerrahisi uzmanına (maksillofasiyal cerraha) yönlendirecektir. Aşağıdaki durumlardan bir veya birden fazlası sizde bulunduğunda çene cerrahisi uzmanına başvurabilirsiniz:
- Çene-yüz bölgesinde görülen şiddetli veya kronik ağrı
- Fonksiyon kaybı
- Yaralanma
- Deformite veya travma
- Enfeksiyonlar
- İlk 24 saat diğer yara yerinin korunması için tarafta çiğnenmelidir. Çene cerrahisi işlemi sonrasındaki ilk dönemde sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalı, operasyon bölgesine kaçabilecek taneli ve sert yiyeceklerden sakınılmalıdır.
- Ağza yerleştirilen tampon 30 dk sonra çıkartılmalı ve yerine hiçbir şey konmamalıdır.
- İşlem sonrası uzman hekim tarafından farklı bir şey belirtilmedikçe, en az 2 saat boyunca yiyecek ve içecek tüketilmemeli ve uyuşukluk hissinin kaybolması beklenmelidir. Sonrasında ise ılık ve yumuşak şeyler tüketilmelidir.
- 24 saat süre ile sigara içilmemelidir. Ağız içerisinde basınç oluşturacak hareketlerden kaçınılmalıdır. Eğer işlem sırasında sinüse girilmiş ise; 1 hafta burun sümkürülmemeli ve hapşırık tutulmamalıdır.
- Ağız içine sızıntı şeklinde kapama olması, ağızda kan kokusu ya da kan tadı hissedilmesi doğaldır. Bu durumun kontrol edilmesi kesinlikle tükürülmemelidir. Çünkü tükürmek, oluşan iyileşme dokusunun hareketlenmesine ve tekrar kanamaya sebep olabilir.
- Cerrahi işlemden sonra şişlik, kızarıklık ve morluk olması normaldir. İlk 24 saat içinde buz torbası aracılığı ile dışarıdan operasyon bölgesine soğuk kompres uygulanmalıdır. Size verilen soğuk kompresi operasyon bölgesine 5 dk yaslayıp, 5 dk uzak tutun. Aşırı soğuk da cildinize zarar vereceğinden bu süreyi uzatmayın.
- Hekim tarafından önerilen ilaçlar zamanında, aksatılmadan ve anlatılan şekilde kullanılmalıdır. Hekim tarafından başka bir şekilde önerilmediği hallerde 24 saat sonra gargara kullanılmaya başlanabilir.
- Dikişler uzman hekimin belirlediği günde, genellikle cerrahi operasyon gününü takiben 7. günde alınır.
- Cerrahi operasyondan sonra anlatılandan farklı, beklenmeyen bir kanama, şişlik ve ağrı olması halinde tekrar uzman hekime başvurulmalıdır.
Ağız, çene ve yüz kemiklerinde kırık şüphesi olması durumunda çene cerrahisi uzmanına başvurulmalıdır. Gerekli radyolojik tetkikler yapılmalı ve eğer çenede kırık varsa zaman geçirilmeden tedavi edilmelidir.
Çene kırıkları iki türlü tedavi edilmektedir :
- Cerrahi olmayan yöntemde alt ve üst çene teller ve lastikler ile karşılıklı getirilip tespit edilir.
- Cerrahi yöntemde kırık hattının iki tarafındaki sağlam kemik plak ve vidalar yardımıyla birbirine tutturulur.

Dr. Dt. Bayram Fatih Efeoğlu
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı
Bayram Fatih Efeoğlu Antalya’da doğmuştur. 2014 yılında Yeditepe Ünivesitesi Diş Hekimliği Fakültesini başarı ile tamamlamıştır. Mezun olduktan kısa bir süre sonra, Ağız Diş ve Çene Cerrahisi alanında İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ve Ege Üniversitesi ortak doktora programına başlamıştır. 2019 yılında “Ratlarda Mental Sinir Hasarının Tedavisinde Farklı Santrifüj Değerleri İle Elde Edilen Trombositten Zengin Fibrinin (Prf) Etkilerinin Histolojik Olarak İncelenmesi” isimli doktara tezini sunarak Ağız Diş ve Çene Cerrahisi alanında bilim doktoru ünvanını almıştır. Dr. Efeoğlu, 2019 yılından itibaren İzmir’de kendi muayenehanesinde ağız diş ve çene cerrahisi, estetik diş hekimliği, ortodonti, implant ve diş sıkma tedavisi alanlarında hizmet vermektedir.

