Diş arkında yer olmadığında ve büyümesi ve çıkması üstteki diş eti, kemik veya başka bir diş tarafından engellendiği zaman dişler gömülü kalır. Diş dizinde en çok gömülü kalan dişler yirmi yaş dişleridir. Yirmi yaş dişleri diş dizisinin en arkasında yer alan, üçüncü büyük azı dişleridir. Genellikle yirmili yaşlarda süren bu dişler çoğu zaman çenedeki yer darlığı, sürme pozisyonundaki sapma veya ilgili bölgedeki kemik yoğunluğu gibi sebeplerle kısmen çıkmakta veya çene kemiği içinde gömülü durumda kalmaktadır.

Her gömülü yirmi yaş dişi çekilmeli midir ?
Kısmen sürmüş olan 20 yaş dişleri rahatça temizlenemedikleri için kolayca çürüyebilmekte, ağızda kötü kokuya sebep olmaktadır. Tamamen kemik içinde kalıp süremeyen 20 yaş dişleri ise hemen yanlarında bulunan ikinci büyük azı dişinin köklerine yaslanarak o dişe zamanla zarar verebilmekte veya kimi zaman etraflarında kist oluşturabilmektedirler. Bu tip enfekte olup ağrıya ve apseye yol açmaları halinde hemen çekilmeleri gerekirken, herhangi bir sıkıntıya sebep olmuyorsa doktorunuz tarafından kontrol altında tutulmalı ve gerek görülürse çekilmelidirler.
Gömülü 20 yaş dişimi ne zaman aldırmalıyım ?
Genellikle, gömülü yirmi yaş dişlerinin erken yaşta alınması daha az komplike bir iyileşme sağlar. Optimum iyileşme gömülü diş çekimlerinde genç hastalarda yapılan araştırmalarda görülmüştür.
Gömülü diş çekimi öncesi ve esnasında neler olur ?
Gömülü diş çekimi öncesi, doktorunuzla kullandığınız herhangi bir ilaç veya sistemik bir rahatsızlığınızın olup olmamasıyla ilgili bilginin kesinlikle verilmesi gerekmektedir. Ameliyat öncesi ilaç düzenlemesi veya ek koruyucu antibiyotik ilacın alınması gerekebilir. Operasyon lokal anestezi, gerekli olduğu hallerde sedesyon veya genel anestezi ile yapılabilir. Operasyon esnasında herhangi bir acı veya ağrı yaşanmamaktır.
Gömülü diş çekimi sonrası ne olur ?
Operasyon sonrası ilk 3 gün ödeme bağlı gelişen hafif çekim bölgesin şişlik oluşabilmektedir. Operasyon sonrası doktorunuz reçete ettiği ilaçların düzenli olarak kullanılması gerekmektedir. İlk 2 gün yemek yeme ile ilgili dikkat etmeniz gerekenleri ve ilk 7 gün uymanız gereken bazı durumları doktorunuz size açıklayacaktır.

Alsancakta Çene Cerrahisi Uzmanı
Dr. Dt. Bayram Fatih Efeoğlu
Bayram Fatih Efeoğlu Antalya’da doğmuştur. 2014 yılında Yeditepe Ünivesitesi Diş Hekimliği Fakültesini başarı ile tamamlamıştır. Mezun olduktan kısa bir süre sonra, Ağız Diş ve Çene Cerrahisi alanında İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ve Ege Üniversitesi ortak doktora programına başlamıştır.Doktora programı süresi boyunca birçok klinik ve deneysel çalışmada bulunmuş, yurt dışı ve yurt içinde yapılan birçok bilimsel etkinliklere katılıp ve sunumlar yapmıştır.
