Günlük hayatımızda çoğu zaman strese maruz kalabiliyoruz. Streste kendini farklı hastalıklar ile belli edebiliyor. Stres kendini dişler üzerinde de belli edebiliyor. Birçok kişi farkında olmadan gece dişlerini sıkabiliyor.
Bruksizm, uyku esnasında çene hareketlerinin getirdiği davranışlar olup genellikle uyku esnasında dişlerin istem dışı olarak sıkılması ile kendini gösterir.
Uzun süreli bruksizm sonuncunda sürekli diş sıkılmasına bağlı olarak massater kası genişlemesine, yüz yapısının daha geniş ve bozuk gözükmesine neden olur. Bu durumun çözümü ise çene (masseter) botoksudur.

V hattı/V-line botoksu olarak da adlandırılan çene (masseter) botoksu, çiğneme kasına enjekte edilerek yüzün alt kısmının inceltildiği estetik prosedürdür. Çene botoksunun amacı çiğneme kasın zayıflamasını ve küçülmesini sağlayarak yüzün yuvarlak ve kare yüz şekillerinin incelerek üçgen, oval ya da kalp şekline dönüştürülmesini sağlamaktır.
Çene botoksunun amacı sadece estetik açıdan iyileştirme değildir. Çene botoksu aynı zamanda çiğneme kaslarını rahatlatarak yüz gerginliğinin azalmasına yardımcı olur. Böylelikle, diş sıkma sorununun ve neden olduğu ağrı ve rahatsızlıkların tedavisi için etkili çözümlerden biridir.
Çene botoksu ağrılı bir uygulama mıdır?Çene botoksu uygulamasında ağrı ve sızı oluşmaz. Hatta botoks enjeksiyonu uygulanırken çoğu hasta anestezik krem kullanmaya dahi ihtiyaç duymayabilir.
Çene botoksu nasıl uygulanır?Önce, cilde lokal anestezik krem uygulanır. Sonrasında muayene ile çiğneme kası işaretlenir. Kasın gücüne ve hacmine göre doz ayarlaması yapıldıktan sonra kasa botoks enjeksiyonu uygulanır. Yaklaşık 10 dakika süren işlem sonrasında günlük yaşantınıza hemen devam edebilirsiniz.

Alsancakta Çene Cerrahisi Uzmanı
Dr. Dt. Bayram Fatih Efeoğlu
Bayram Fatih Efeoğlu Antalya’da doğmuştur. 2014 yılında Yeditepe Ünivesitesi Diş Hekimliği Fakültesini başarı ile tamamlamıştır. Mezun olduktan kısa bir süre sonra, Ağız Diş ve Çene Cerrahisi alanında İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ve Ege Üniversitesi ortak doktora programına başlamıştır.Doktora programı süresi boyunca birçok klinik ve deneysel çalışmada bulunmuş, yurt dışı ve yurt içinde yapılan birçok bilimsel etkinliklere katılıp ve sunumlar yapmıştır.
